Osoby chore na celiakie lub cierpiące na nietolerancję glutenu, muszą za wszelką cenę unikać glutenu znajdującego się w wielu produktach spożywczych. Przeważnie na produktach jest napisane czy zawierają gluten czy też nie.

Jaki rodzaj pieczywa wybrać?

najlepsze pieczywo bez glutenuPieczywo jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, które kupuje prawie każdy. Jest ono przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów. Do wyboru klienci mają tradycyjne wypieki z mąki pszennej albo z różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Oba rodzaje nadają się na kanapki, choć bezglutenowe są bardziej kruche i mają smak mąki z jakiej są wykonane. Każdy może mieć  inny rodzaj ulubionych bułek, ale jedno jest pewne, najlepsze będą te, które w swoim składzie nie będą zawierały mąki pszennej. Takie wypieki przeważnie są wykonane z mąki gryczanej, jaglanej, kukurydzianej czy migdałowej. Bardzo często chleb czy bułki mają dodatki w postaci różnych pestek i ziaren, które zwiększają wartości odżywcze produktu. Na śniadanie będzie najlepsze pieczywo bez glutenu, które zapewnia poczucie sytości na długie godziny. Można je dziś kupić niemalże w każdej piekarni, ale równie dobrze można je samodzielnie przygotować, ponieważ nie jest to zbyt trudne zadanie. W internecie znajdziemy bez kłopotu przepisy na wypieki bezglutenowe z różnych rodzajów mąk. Z pewnością takie pieczywo będzie znacznie zdrowsze niż pszenne i będzie stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety. Pomimo wyższej ceny, nie brakuje chętnych do jego zakupu.

Dla wielu osób kanapki na śniadanie czy drugie śniadanie są klasycznym posiłkiem, który można szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy w podróż. Bułki są szczególnie lubiane przez dzieci, dlatego wybór wypieków bezglutenowych będzie optymalny.