Aromat potraw jest rzeczą, na której zależy niemal każdemu, kto przygotowuje daną rzecz. Z tego też powodu konieczne jest stosowanie odpowiednich przypraw. Tylko w ten sposób możliwe jest osiągnięcie wspomnianego powyżej efektu. Warto jest w związku z tym dokładnie zwrócić uwagę na właściwy dobór oraz odpowiednie dawkowanie przypraw.

Przyprawy kuchni orientalnej

masala przyprawyBardzo często poszukując ciekawych przypraw możemy natchnąć się na wiele rodzajów gotowych mieszanek. Są one specjalnie przygotowaną kompozycją przypraw, które stosowane są do danego typu potraw. Co ważne bardzo istotne jest przede wszystkim to, że producenci zazwyczaj umieszczają bardzo ważną informację na temat tego do jakiej potrawy, albo potraw należy stosować daną przyprawę. Przykładem bardzo ciekawej mieszanki przypraw jest coraz bardziej popularna w ostatnim czasie garam masala przyprawy tego typu pochodzą z kuchni indyjskiej. Idealnie nadają się do nadawania smaku zarówno daniom mięsnym, jak również wegetariańskim. Bardzo ważne jest jednak stosowanie jej z umiarem. Przyprawa ta ma bowiem bardzo korzenny aromat. Z tego właśnie powodu jest bardzo intensywna. W ten sposób dodając jej za dużo możemy sprawić, że dana potrawa będzie zwyczajnie gorzka. Z tego też powodu warto jest dodawać ją stopniowo cały czas degustując danie. W ten sposób unikniemy dodania jej w zbyt dużej ilości.

Mieszankę przypraw garam masala jesteśmy w stanie zakupić zarówno w supermarketach, jak również w sklepach zajmujących się jedynie sprzedażą przypraw. Warto jest w związku z tym dokładnie sprawdzić jej dostępność. Cena zazwyczaj wynosi około czterech złotych za opakowanie o standardowej wielkości. W związku z tym często może nam się wydawać bardziej opłacalny zakup tej przyprawy na wagę.