Poszukując pieca do piekarni zajmującej się wypiekaniem różnorodnych produktów, warto przyjrzeć się piecom obrotowym. Cechy, które odróżniają ten rodzaj od innych sprawiają, że jest on najlepszym wyborem, ponieważ mimo niewielkich gabarytów umożliwi stałą produkcję nawet przy szybkich zmianach temperatury pieczenia.

Czym wyróżnia się piec obrotowy?

piece obrotoweZamiast powierzchni wypiekowej, na której umieszcza się produkty, jak w przypadku pieców wsadowych, piece obrotowe posiadają dużą komorę z miejscem na cały wózek piekarniczy. Turbiny rozgrzewają powietrze znajdujące się w komorze a wymiennik ciepła odbiera energię grzewczą. Pozwala to na szybkie zmiany temperatury, dzięki czemu po wypieczeniu bułek od razu można umieścić w piecu bezy lub biszkopty bez przerywania produkcji na doprowadzenie komory do odpowiedniej temperatury. Obudowa ze stali nierdzewnej i izolacje zapobiegające utracie ciepła sprawiają, że choć są niewielkie, piece obrotowe to solidne produkty, których awarie są łatwe do usunięcia. Piec obrotowy jest wygodniejszy od termoolejowego, ponieważ nie trzeba mieć do niego dostępu z każdej strony. Dzięki temu można ustawić go w dogodnym miejscu bez potrzeby odsuwania całego sprzętu w razie konieczności naprawy. Przy wyborze odpowiedniego modelu warto zwrócić uwagę czy komora zawiera połączenie śrubowe czy jest spawana. Ten drugi rodzaj jest zdecydowanie trwalszy i wymaga mniejszej ilości napraw.

Piekarnie oferujące różnorodne wypieki cukiernicze i pieczywo w foremkach to klient docelowy dla producentów pieców obrotowych. Niewielkie, łatwe do zamontowania w małych pomieszczeniach i pozwalające na szybką zmianę pieczonego produktu – to wszystko sprawia, że są najbardziej popularnym rodzajem wśród małych lokali z wyrobami piekarskimi.