Pakowanie owoców i warzyw jest bardzo ważne. To do niego zależy w dużej mierze to, w jakim stanie dotrą do nas zamówione produkty. Im trwalsze i mocniejsze opakowania tym lepiej, bo tym łatwiej będzie nam je przetransportować. O czym jeszcze trzeba pamiętać, jeśli chodzi opakowania na owoce?

Pojemniki na maliny, plastikowe czy kartonowe?

pojemniki na malinyOmówmy kilak ich typów. Do małych owoców, najczęściej stosuje się opakowania plastikowe z dziurkami. Dzięki nim owoce mogę oddychać, a jednocześnie się nie wysypią. Mamy tutaj pojemniki na truskawki, pojemniki na borówki, czy pojemniki na maliny. To bardzo wygodne rozwiązanie dla takich owoców, ponieważ plastik nie wchłania wilgoci, ani soku owocowego, jak karton. Najpopularniejsze są właśnie opakowania kartonowe z Warszawy. W nich widzimy prawie wszystkie owoce i warzywa. Takie kartony łatwo się przenosi, ze względu na uchwyty po bokach, są względnie trwałe, nadają się do recyklingu, są ekologiczne i przede wszystkim tanie, więc możemy je kupować w dużych ilościach. Mamy także przekładki tekturowe, dzięki którym możemy oddzielić stojące na stosie opakowania kartonowe. W mniejszych sklepach spożywczych często też widzimy plastikowe skrzynki, które wyglądem przypominają opakowania kartonowe, jednak są wielokrotnego użytku, wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą albo przetrzeć suchą szmatką. Specyficznym rodzajem produktu są pieczarki, które najczęściej są pakowane do plastikowych opakowań, a potem trzymane w lodówkach, żeby dłużej zachowały swoją świeżość. Do takich opakowań czasem wkłada się także gotową włoszczyznę, ale to rzadkość w sklepach.

Zatem należy wszelkie opakowania na owoce dostosowywać do ich rodzaju. Większe mogą być pakowane do kartonów, mniejsze do pojemników plastikowych.

Kategorie: Rolnictwo