Prowadzenie własnej restauracji nie jest prostym zadaniem, bo to biznes wymagający ciągłej obecności. Trzeba zadbać o każdy najmniejszy szczegół, zaczynając od zastawy obiadowej, szkła, sztućców i wyglądu sali oraz dekoracji.

Jakiego szkła nie może zabraknąć w gastronomii?

szkło dla gastronomiiDo restauracji klienci przychodzą żeby zjeść obiad, napić się kawy, czy zjeść pyszne ciasto. Ponieważ dana są serwowane na miejscu, to klienci mogą w spokoju zająć miejsce przy stoliku i czekać na zamówione produkty. Niemalże każdy klient do obiadu, czy jakiegokolwiek posiłku, zamawia coś do picia, więc trzeba mieć odpowiednie rodzaje zastawy i szkła. Klasyczną, parzoną kawę pije się w filiżankach, lub kubkach, bo tak jest najwygodniej, ale już kawę mrożoną napijemy się ze szklanki. Szkło dla gastronomii jest najczęściej sprzedawana na sztuki, ponieważ ich zapotrzebowanie jest bardzo duże, bo szklanki często się rozbijają i trzeba je na bieżąco wymieniać. Prawie do każdego napoju jest stosowana inna szklanka, dlatego szkło musi być zróżnicowane. Do zimnych napojów bezalkoholowych są stosowane wysokie i cienkie szklanki, natomiast do piwa muszą one mieć specjalny kształt. Tak samo kieliszki do wina, szampana, koniaku, czy na drinki. W gastronomi zawsze musi być zrobiony większy zapas szkła, gdyż niejednokrotnie klienci niszą szklanki, ale także kelnerzy, czy osoby będące na zmywaku. Do szkła mogą też być zaliczane szklane karafki i dzbanki, w których podawane są niektóre napoje, a więc w nie także trzeba się zaopatrzyć.

Niektóre szklanki można stosować zamiennie z kubkami, czy filiżankami. Jednak szkło jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia zastawy. Im większy jest lokal, tym więcej będzie potrzebował talerzy, szklanek, miseczek, czy waz na zupę.