Usługi gastronomiczne mogą być świadczone stacjonarnie w lokalach lub na wynos. Dotyczy to restauracji, barów czy mobilnych punktów z żywnością. Przeważnie ciepłe dania są pakowane do specjalnych, jednorazowych pojemników.

Jakie są rodzaje jednorazowych opakowań?

opakowania jednorazowe plastikoweJedząc posiłek w lokalu, najczęściej dostajemy do na klasycznych, porcelanowych talerzach, bo są one wielokrotnego użytku. Kiedy danie jest zamawiane na wynos, to najczęściej jest pakowane do odpowiednich pojemników, w których jest dostarczane do klienta lub on same je odbiera i wychodzi z lokalu. Najczęściej są spotykane opakowania jednorazowe plastikowe w formie zamykanych pudełek. Są one lekkie i dostosowane do przetrzymywania stałych i płynnych pokarmów. Dla ułatwienie pakowania i też spożywania posiłku wprost z pudełka, może ono posiadać praktyczną podziałkę w środku, dzięki czemu można włożyć do opakowania kilka rodzajów potraw. Opakowania mogą być kwadratowe, prostokątne lub okrągłe i mogą mieć dowolną wielkość. Plastik, pomimo, że nie jest ekologiczny, to świetnie się sprawdza w kontakcie z żywnością, bo z nie wchodzi z nią reakcje. Pojemniki z plastiku są wytrzymałe na niskie i wysokie temperatury, więc można w nich trzymać lody czy gorącą zupę. Dzięki zamknięciu, w trakcie transportu nic się nie wydostanie na zewnątrz. Poza plastikowymi opakowaniami dostaniemy także modele ze styropianu czy z ekologicznej trzciny cukrowej, jednakże to plastikowe są najtańsze, a też przez to najbardziej popularne.

Z jednorazowych opakowań plastikowych korzystają także producenci warzyw czy owoców, ponieważ ułatwiają one porcjowanie i przechowywanie produktów. Są one mniej trwałe, ale doskonale spełniają swoje zadanie, czyli ochraniają żywność w trakcie transportu i sprzedaży.

Kategorie: Usługi