Zalety dzielarek do pieczywa

Każdy z nas lubi zjeść na śniadanie świeże pieczywo, chrupiące i jeszcze ciepłe. Nie zdajemy sobie czasem sprawy, ile pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie- ile ludzi się tym zajmuje i ile sprzętów musi być zaangażowane w produkcję codziennej ilości pieczywa, które trafia do naszych sklepów.

Jak działa dzielarka?

dzielarkiObecnie urządzenia muszą być dostosowane do różnego rodzaju pieczywa, tj. pszennego, pszenno- żytniego, żytniego, z ziarnami czy delikatnego, np. ciabaty. Fabryki, które produkują na skalę rzemieślniczą, przemysłową czy wysokoprzemysłową chleby i ciasta, muszą być wyposażone w dzielarki. Sprzęty muszą być wyspecjalizowane do potrzeb i zamówień naszych sklepów oraz cukierni a także przystosowane do tych rodzajów pieczywa i ciast, które sprzedają się najlepiej. Dzielarki stosuje się przede wszystkim przy produkcji, miękkich, delikatnych ciast oraz chlebów, które mają długi czas wzrostu. Pracują one w ten sposób, że układ hydrauliczny zapewnia kompensację ciśnienia wywieranego poprzez zamknięcie komory z ciastem, na sam produkt. Dzięki takiej pracy urządzenia ciasto nie jest ugniatane, co powoduje, że nie traci gazów fermentacyjnych. Jej praca jest dokładniejsza, przy małym zużyciu energii, dzięki redukcji ciśnienia na tłoku. Dostosowuje się ją też w zależności od wydajności i gramatury zamierzanego produktu. W zależności od gramatury ich działanie i budowa znacznie się różni- szczególnie przy większych gramaturach.

Wypiek zwykłego chleba, które tony zjadane są w naszym kraju jest skomplikowany i często wyrzucając żywność nie zdajemy sobie do końca sprawy, ile energii i pracy zostało zużyte a ile marnotrawimy. Dlatego warto zagłębić się w działanie urządzeń, które są używane do stworzenia produktów, z których na co dzień korzystamy.